Speeleentaal is een initiatief van Dicky Hechavarrķa Van den Broek. Na haar studie Spaans aan de Rijksuniversiteit in Groningen ging zij aan het werk als free-lancer onder de naam With Compliments. Eerst als beurs- en congresorganisator en de laatste 7 jaar als webdesigner en projectmanager. 

In haar vrije tijd geeft zij Spaanse les aan kinderen. Speciaal voor dyslectische leerlingen en kinderen met een taalachterstand ontwikkelde zij de website SpeelSpaans. De reacties van de andere kinderen waren echter zo enthousiast dat het een uitstekende leermethode blijkt voor alle kinderen (en zelfs voor volwassenen...). Er zijn oefeningen, spelletjes en animaties op alle niveaus, voor kinderen die nog niet kunnen lezen en schrijven tot kinderen die al op de middelbare school zitten. Momenteel is alleen de SpeelSpaans beschikbaar. In de toekomst kan dit uitgebreid worden naar andere talen.

De gedachte achter de methode is dat kinderen het in de eerste plaats leuk moeten vinden. Als de motivatie er is, is de helft al gewonnen. Dyslectische kinderen en kinderen met een taalachterstand hebben meestal een hekel aan school, omdat ze niet goed mee kunnen komen. Bij deze leermethode hebben ze daar weinig last van. De praatoefeningen beginnen eenvoudig met Wat is dit? Doordat ze overal op kunnen klikken om de uitspraak te horen, kunnen ze al heel snel een beetje spaans praten. Bovendien kunnen ze in hun eigen tempo de oefening eindeloos herhalen, tot ze hem onder de knie hebben. Dit motiveert enorm. Bij de schrijfoefeningen is het spelletje Memory de ijsbreker. Vaak hebben met name dyslectische kinderen een goed geheugen, waardoor ze bijna altijd winnen met Memory. De eerste stap om door te gaan is dan dus al gezet. De kleurplaten zorgen ervoor dat ze onbewust de letters met de plaatjes gaan associėren. Ook al kunnen ze dan niet goed lezen, ze zullen het daardoor sneller herkennen. En ook al schrijven ze de woorden gewoon over, ze hebben toch het idee dat ze echt aan het schrijven zijn, wat goed is voor hun zelfvertrouwen. Opvallend was dat zelfs veel kinderen doorgingen met tekenen en zelf de woordjes gingen opzoeken en eronder zetten. Op basis van thema's worden woordjes geleerd die in de (toneel)spelletjes met zinnetjes uitgebreid worden. Zo kunnen ze al direct simpele conversaties voeren. De toneelstukjes kunnen ze samen met een broertje/zusje/vriendje/vriendinnetje instuderen en vol trots opvoeren. 

'Heb je weer wat nieuws gemaakt?' vragen ze iedere week. En dan willen ze alles uitproberen, net zolang tot ze het kunnen. En zeg nou zelf, wat is er nou leuker, huiswerk maken uit een boek of spelletjes spelen achter de computer...

www.withcompliments.nl
email: info@withcompliments.nl

 

Copyright

Niets in deze site (www.speeleentaal.nl) mag op enigerlei wijze gebruikt of gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar, Dicky Hechavarrķa Van den Broek.

Copyright © 2007 With Compliments | Dicky Hechavarrķa Van den Broek | Arnhem | The Netherlands
With Compliments . drs Dicky Hechavarrķa Van den Broek
Graaf Lodewijkstraat 42 . 6821 EE Arnhem . The Netherlands
www.withcompliments.nl . email: info@withcompliments.nl . Tel+31-26-3707134
KvK 34129976 . BTW NL 107445888AB01